HrvatskiEnglishDeutsch

Nasta Rojc

Nasta Rojc rođena je 6. studenog 1883. godine u Bjelovaru. Studij slikarstva počela je privatno u Zagrebu kod Otona Ivekovića, te nastavila u Beču na "Kunstschule für Frauen und Mädchen".

Potom odlazi u München, gdje se družila sa slikarom Miroslavom Kraljevićem. Studij završava u Beču. Nakon povratka u Zagreb, ponovno radi u Ivekovićevu ateljeu.

Od 1918. godine u slikarstvu Naste Rojc prevladavaju portreti, do tada je uglavnom slikala prirodu. Isidor Kršnjavi smatrao je, da se ovu slikaricu nepravedno zanemaruje. Nabavio je njenu sliku

"Autoportret s puškom" za galeriju Društva umjetnosti 1911. godine. Zajedničkom inicijativom Naste i Line Crnčić-Virant, u Zagrebu je osnovan Klub likovnih umjetnica 1920. godine u kojem je Nasta bila među najaktivnijima.

Godine 1923.putuje u Englesku i Škotsku, gdje je pošla potražiti zdravlje zbog teške bolesti. Vratila se nakon dvije godine boljeg zdravlja i s mnoštvom slika engleskih krajolika. U sklopu Gradskog muzeja u Bjelovaru, nalazi se Galerija Naste Rojc.

Nasta Rojc umrla je 6. studenog 1964. u Zagrebu.

Povratak