HrvatskiEnglishDeutsch

Bogumil Car

Bogumil Car rođen je 26. travnja 1891. godine u Zagrebu. Između 1910. i 1914. studirao je zagrebačkoj Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt, gdje su mu profesori bili Bela Čikoš Sesija, Menci Clement Crnčić, Robert Auer i Oton Iveković.

Nakon završetka studija slika zidne slike u Sokolskoj dvorani u Zlataru. Početkom Prvog svjetskog rata je mobiliziran te boravi na galicijskom ratištu i fronti na Soči. Nakon završetka rata radi kao profesor na Pomorskoj akademiji i nautičkoj školi u Bakru, da bi 1919. bio premješten u Zagreb na 1. realnu gimnaziju, gdje je ostao do umirovljenja. U travnju 1918. izlaže dio svoga ratnog ciklusa na izložbi sa Savom Šumanovićem u zagrebačkom Salonu Ulrich. Iste godine izlaže i na izložbi Proljetnog salona i Lade u Rijeci.

Tijekom dvadesetih godina dobio je nekoliko nagrada za oblikovanje naslovnica knjiga te sokolskih razglednica i plakata. Slike s motivima iz primorskih krajeva izlaže samostalno na izložbi u Salonu Ulrich 1925. Iste godine studijski putuje Italijom. 1926. sudjeluje na izložbi jugoslavenskih grafičara u Pragu i Plzenu.

Između 1927. i 1929. studira arhitekturu na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Tijekom tridesetih godina redoviti je suradnik humorističkog lista Koprive. 1944. izlaže samostalno u Salonu Ulrich, a 1953. u Zanatskoj komori u Zagrebu. Od 1953. živi i radi u Rovinju, gdje je održao nekoliko izložaba.

Bogumil Car umro je 5. svibnja 1969. godine u Rovinju.

Povratak