HrvatskiEnglishDeutsch

Aleksej Vasiljevic Hanzen

Aleksej Vasiljevic Hanzen (Ganzen) rođen je 02. veljače 1876. godine u Odesi, Ukrajna. 1900. godine diplomirao je pravo. Nakon toga studirao slikarstvo u Odessi, zatim je otišao u München na usavršavanje u radionicu E. Brechta.

1909. godine posjetio je Krim i Kavkaz, te se pridružio krstarici "Admiral Makarkv" koja je pratila kraljevski brod "Shtandart" za vrijeme povijesnog sastanka između ruskog cara Nikolaja II i vođa Njemačke, Francuske i Ujedinjenog kraljevstva. 1912. godine postaje član Društva likovih umjentika u Moskvi, a 1916. član Društva likovnih umjetnika u St. Petersburgu.

Za vrijeme Prvog svijetskog rata slikao je prizore bitaka. Tako je dvadesetpet njegovih akvarela koji prikazuju ruske brodove od Petra Velikog do Nikolaja II publicirano u albumu ruske kraljevske flote.

1920. godine emigrirao je sa svojom obitelji iz Rusije i nastanio se u tadašnoj Jugoslaviji. Te je prvu samostalnu izložbu priredio u Zagrebu. Izlagao je i u Parizu, Pragu, Rimu, Bukureštu, Rio de Janeiru, Buenos Airesu, Berlinu.

Od 1907.-1917. redovito je izlagao sa Društvom ruskih akvarelista u St. Petersburgu. 1907. godine izlagao je u Parizu na Salon at Champs-Elysses, gdje je nagrađen počasnom nagradom za djelo Crno more.

Aleksej Vasiljevic Hanzen umro je 19. listopada 1937. godine u Dubrovniku.

Povratak